Recepten

RECEPTEN

Heerlijke recepten om mee te variëren. 

ONTBIJT

Notenbrood


Wat heb je nodig:

- 5 eieren

- 300 gram noten

- 200 gram pitten / zaden (zonnebloem,  pompoen, hennepzaad, chiazaad)

- 100 gram (ongezwavelde) abrikozen

- 50 gram rozijnen

- Optioneel: kaneel / cacaopoeder naar smaak


Hoe maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

2. Klop de eieren en snijd de abrikozen in stukjes.

3. Meng alles met elkaar en roer het goed door.

4. Doe het mengsel in een cakeblik of broodblik en druk wat aan met een lepel.

5. Zet het in de oven en laat het in ongeveer 40 minuten gaar worden.


Lekker met een laagje roomboter.


Eetsmakelijk!

Bananen pannenkoekjes


Wat heb je nodig:

- 1 bruine banaan

- 1 á 2 eetlepels kastanjemeel

- 1 ei

- kaneel

- kokosolie


Hoe maak je het:

1. Prak de banaan met een vork.

2. Voeg de ei en kaneel toe en roer goed door.

3. Smelt de kokosolie in een koekenpan.

4. Schep 3 kleine hoopjes beslag in de koekenpan. Je kan gemakkelijk 3 tegelijk bakken.

5. Bak op middelhoog vuur de onderkant zo'n 2 tot 3 minuten (totdat de bovenkant gestold is). 6. Draai de pannenkoekjes om en bak nog 1 minuutje.


Garneer de pannenkoekjes bijvoorbeeld met warme peer met kaneel, kokosrasp en wat noten.


Eetsmakelijk!

Warm fruit


Wat heb je nodig:

- 1 appel

- 1 peer

- 2 eetlepels amandelmeel

- 1 eetlepel kokosolie

- kaneel


Hoe maak je het:

1. Was de appel en snijd in blokjes.

2. Was de peer en snijd in blokjes.

3. Doe de kokosolie in een koekenpan.

4. Voeg eerst de stukjes appel toe en als de appel warm is de stukjes peer.

5. Indien de peer ook warm is, voeg dan de eetlepels amandelmeel en kaneel toe.


Garneer bijvoorbeeld met noten, amandelschaafsel en kokos.

Ook lekker met een eetlepel kokosyoghurt (of kwark).


Eetsmakelijk!

Bananenbrood


Wat heb je nodig:

- 100 gram kastanjemeel

- 100 gram havermout

- 4 rijpe bananen

- 2 eieren

- het sap en schil van 1 perssinaasappel

- 1/2 theelepel speculaaskruiden

- 1 theelepel kaneel

- 1 theelepel baking soda

- 1 eetlepel appelazijn of citroensap

- snuf zout

Optioneel: 1 eetlepel cacoa nibs, rozijnen, havervlokken of amandelschaafsel (garnering)



Hoe maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Vermaal in een keukenmachine de havermout tot meel en meng het kastanjemeel erdoor.

3. Voeg vervolgens de kruiden, baking soda en een snuf zout toe.

4. Rasp de schil van de perssinaasappel en zet dit even opzij.

5. Meng de bananen, eieren, appelazijn en het sap van de perssinaasappel door het droge mengsel in de keukenmachine.

6. Roer als laatste handmatig de rasp van de schil van de perssinaasappel en optioneel nog wart cacao nibs en rozijnen door het beslag.

7. Schep het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik en strooi er naar wens nog wat amandelschaafsel overheen.

8. Bak het bananenbrood af in 45-50 minuten.


Eetsmakelijk!

Bloemkool chocolademousse (2P)


Wat heb je nodig:

- 300 gram bloemkool

- 150 ml kokosmelk (pakje Aroy-D)

- 2 el kaneel

- 1-2 Medjoul dadel, ontpit

- 2-3 el cacao

- 1-2 tl honing


Hoe maak je het:

1. Kook de bloemkool in de kokosmelk en 150 ml (gefilterd) water, totdat je met een vork in de bloemkool kunt prikken.

2. Pureer de bloemkool met het kookvocht in de blender met de overige ingrediënten (eventueel eerst iets af laten koelen).

3. Zet de chocolademousse in een schaal in de koelkast. Na enkele uren kun je de mousse eten.


Garneer bijvoorbeeld met: fruit, noten, kokos, geraspte pure chocolade, pompoen-, zonnebloempitten.


Eetsmakelijk!

Smoothiebowl (2P)


Wat heb je nodig:

- 1 handje rode kool

- 200 ml amandelmelk (ongezoet)

- 1/4 courgette

- 1 kiwi

- 1/2 banaan

- 1 avocado


Hoe maak je het:

1. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een pudding.

2. Garneer met fruit, kokos, noten, cacaonibs, zonnebloem- en pompoenpitten, chiazaad.


Eetsmakelijk!

Courgettepannenkoekjes


Wat heb je nodig:

- 1/2 tot 3/4 courgette

- 4 eieren

- 60 gram boekweitmeel

- 6 el havermout

- 150 ml (gefilterd) water

- kaneel

- kokosolie


Hoe maak je het:

1. Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de kokosolie) in een blender of mix tot een glad beslag met een staafmixer.

2. Verhit wat kokosolie in een koekenpan.

3. Verdeel wat beslag in een kleine koekenpan en bak er een mooie (kleine) pannenkoek van.


Garneer bijvoorbeeld met warme frambozen en kokossnippers of ahornsyroop met pecannoten.


Eetsmakelijk!

LUNCH

Rode kool salade (4P)


Wat heb je nodig:

- 1/2 rode kool (klein gesneden)

- 2 wortels

- 2 mandarijnen

- 1 gele paprika

- 1 bosui

- 1 appel

- rucola

- augurk

- groene olijven

- pijnboompitten


Dressing:

- 2 el extra vierge olijfolie

- 1/2 el appelazijn

- 1/2 eetlepel honing


Hoe maak je het:

1. Snijd de rode kool in dunne reepjes/stukjes.

2. Schil de wortel en snijd in vieren.

3. Snijd de paprika, bosui, appel, augurk en olijven in stukjes.

4. Bak de pijnboompitjes op laag vuur goudbruin en laat even afkoelen.

5. Doe alle ingrediënten (m.u.v. de dressing) in een bak en roer goed door.

6. Maak de dressing (in een apart bakje indien je de salade over meerdere dagen wilt eten).


Eetsmakelijk!

Eiwrap met makreel (1P)


Wat heb je nodig:

- 2 eieren

- 2 el verse basilicum (gehakt)

- 50 ml kokosmelk

- makreel

- kokosolie of ghee (om in te bakken)

- veldsla of rucola

- peper en zout


Hoe maak je het:

1. Klop de eieren los met de basilicum, kokosmelk en peper en zout.

2. Verhit de kokosolie of ghee in een koekenpan en bak 2 eiwraps.

3. beleg de eiwrap met makreel en veldsla of rucola.


Optioneel: vervang de makreel voor een kipfilet, gekookt en in stukjes geplukt.


Eetsmakelijk!

Bloemkoolsoep met rode biet (4P)


Wat heb je nodig:

- 1 el kokosolie

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 2 stengels bleekselderij

- 500 gram bloemkoolroosjes

- 500 gram gekookte rode biet

- bosui

- verse bailiscum

- 1 liter kippenbouillon (zonder gist en smaakversterker E621)

- 1 el harissa

- 1 tl mierikswortel

- peper en zout


Hoe maak je het:

1. Verwarm de olie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij en bloemkoolroosjes even aan.

2. Voeg de rode bieten in stukjes en de bouillon toe.

3. Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken of tot de bloemkoolroosjes gaar zijn.

4. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met harissa, mierikswortel en peper en zout.


Garneer met bosui en verse basilicum.


Optioneel: bak wat spekjes krokant en voeg deze toe.


Eetsmakelijk!

DINER

Courgetti bolognese (2P)


Wat heb je nodig:

- 2 el olijfolie

- 2 courgettes

- 1 blik tomatenblokjes

- 2 el tomatenpuree

- 2 rode uien

- 2 teentjes knoflook (geperst of klein gesneden)

- 100 gram wortels

- 2 stengels bleekselderij

- 500 gram rundergehakt

- 1 el Italiaanse kruiden

- zwarte peper en zeezout

- spiraalsnijder of juliennesnijder


Hoe maak je het:

1. Verhit de olijfolie in een wok en bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij en wortel gaar.

2. Voeg het gehakt toe en bak dit rul tot het gaar is.

3. Voeg de tomatenpuree toe aan het gehaktmengsel en bak even mee.

4. Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door.

5. Voeg de iItaliaanse kruiden toe en laat het geheel een minuut of 10 zachtjes pruttelen.

6. Maag spaghetti van de courgette met een spiraalsnijder of juliennesnijder (is eventueel ook kant-en-klaar te verkrijgen).

7. Vlak voordat de bolognesesaus gaar is, voeg je de courgetti toe en warm je even mee. Dit hoeft niet lang, anders wordt de courgette te zacht.

8. Voeg peper en zout naar smaak toe en serveer eventueel met verse basilicum.


Eetsmakelijk!

Ovengroenten (2/3P)


Wat heb je nodig:

- 1 ui

- 1 teentje knoflook

- 1 rode paprika

- 1 wortel

- 1 grote zoete aardappel

- 1/2 courgette

- 1 broccoli

- 1 prei

- bloemkoolrijst

- verse geitenkaas

- italiaanse kruiden, peper, zout

- olijfolie (mild)


Hoe maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Schil de zoete aardappel en snij in dunne plakjes. Kook de plakjes vervolgens enkele minuten. Giet af en dep droog met keukenpapier.

3. Snijd de broccoli in kleine roosjes, de wortel, prei, courgette, paprika en ui in plakjes/blokjes. Snijd ook de knoflook fijn.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg alle groenten verspreid over de bakplaat.

5. Strooi er de bloemkoolrijst, italiaanse kruiden, peper, zout en verse geitenkaas (afgebrokkeld) over de groenten.

6. Sprenkel er (ruim) olijfolie over heen.

7. Zet het in de oven en laat het in ongeveer 30 minuten gaar worden.


Eetsmakelijk!

Bloemkoolrisotto (2P)


Wat heb je nodig:

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 1 el kokosolie

- 500 gram bloemkoolrijst

- 2 gerookte makreelfilet (of makreelhaasjes)

- 2 bosuien

- 200 gram spinazie

- peper en zout


Hoe maak je het:

1. Verhit de kokosolie in een wokpan en bak hierin de ui glazig.

2. Voeg de knoflook toe en bak even mee.

3. Voeg vervolgens de spinazie toe en laat dit slinken.

4. Voeg de makreel en de bloemkoolrijst toe en bak deze even mee tot de rijst net warm en gaar is (niet te lang).

5. Breng op smaak met peper en zout.



Geen liefhebber van vis, vervang dan de makreel voor kipfilet (gekookt en in stukjes geplukt)


Eetsmakelijk!